Turgut Torunoğulları, gurbetçiler için aracının beş yıl Türkiye'de kalmasının çağrısında bulundu
Turgut Torunoğulları, gurbetçiler için aracının beş yıl Türkiye'de kalmasının çağrısında bulundu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat iki günlük Hollanda ziyareti gerçekleştirdi. Bakan Bolat Hollandalı bakanlarla yaptığı istişareden sonra Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat iki günlük Hollanda ziyareti gerçekleştirdi. Bakan Bolat Hollandalı bakanlarla yaptığı istişareden sonra Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı.
“TÜRK ŞİRKETLERİ REKABET GÜCÜNÜ ARTIRDI”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat etkinlikte yaptığı konuşmada Türk şirketlerinin rekabet gücünden bahsederek: “Son yıllarda Türk şirketleri rekabet güçlerini arttırarak Avrupa ile ticarette ilerleme kaydettiler. Avrupa Türkiye için çok önemli. Bu pazarlarda kalıcı bir varlığımız var. Türk şirketleri tedarik zincirlerinde önemli bir ağırlığa sahip. Türkiye sadece parça ve makine üreten bir ülke değil, coğrafi konumu sayesinde ürünleri Avrupa'ya çok kısa sürede ulaştırabilecek lojistik güce de sahip. Dünya standartlarındaki rekabet gücü ve üretim kapasitesinin yanı sıra Türk sanayisi AB ile gümrük birliği ve ticari ilişkilerin yenilenmesi konusunda da başarılı olmuştur. Avrupa Türkiye için çok önemli. Bu pazarı kaybetmemiz mümkün değil. Biz bu pazarlarda kalıcıyız, kalıcı olmak zorundayız. Geçen yıldan bu yana 200 milyar dolarlık bir ticaretimiz var ve bu dengeli bir ticaret. Geçen yıl 9 milyar dolar fazla verdik. AB'nin Türkiye'de turizmde %65, ihracatta %41, ithalatta %26 ve doğrudan yatırımda %65 payı var. İlişkilerimizi düzenli ve yapıcı bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Hükümetlerimiz her zaman bu politikayı izlemiştir” dedi.
“TİCARİ İLİŞKİLER GELİŞTİRİLMELİ”
Bakan ayrıca: “AB Komisyonu'nun 'AB-Türkiye siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerinin durumu' başlıklı raporunda AB liderlerine Türkiye ile ticareti geliştirmeleri de tavsiye ediliyor. Raporda, Türkiye ile gümrük birliğinin hizmetleri de kapsayacak şekilde yenilenmesi için müzakerelerin başlatılması, ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve Türk vatandaşlarına vize kolaylıkları sağlanması gibi hususlar yer alıyor. Hollanda da Türkiye ile ticari ilişkilerini özellikle turizm, enerji ve hizmet sektörü gibi alanlarda geliştirmek istiyor. Hollanda ile resmi diplomatik ilişkilerin başlamasının üzerinden 99 yıl geçti. Önümüzdeki yıl 100. yıl olacak ve bunun için her iki tarafta da özel programlar düzenlenecek. İki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler sorunsuz bir şekilde devam etmektedir. Geçtiğimiz yıl Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaret hacmi 12,5 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup, bunun 3,5 milyar ABD Doları Türkiye lehinedir” dedi.
“SİZLERLE GURUR DUYUYORUZ”
Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal’da etkinlikte: “Yıllar önce işçi olarak geldiğiniz ülkelerde işveren konumuna gelmiş olmanızdan gurur duyuyoruz. Ayrıca yaşadığınız ülkelerin vatandaşlığına sahip olduğunuz için oy kullanma hakkına da sahipsiniz. Dolayısıyla siyasete katılabiliyor ve söz sahibi olabiliyorsunuz. Gençlerimiz eğitime önem vererek önemli mevkilere geliyorlar. İşverenlerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla toplantılar yapıyoruz, sorunlarımızı birlikte çözmeye her zaman hazırız” ifadelerini kullandı.
“EMEKLİLERDE TOKİ’DEN EV SAHİBİ OLSUN”
DTİK Avrupa Temsil Heyeti Başkanı Turgut Torunoğulları hükümetten olan talebini açıklayarak: “Avrupa'da yaşayan bizler, kültürel faaliyetlerimizi daha da genişleteceğiz ve gençlerimizi siyasete ve iş dünyasına daha fazla katılmaları için teşvik edeceğiz. Sayın Bakanım, Avrupa'daki Türklerin sizden bir ricası var; önceki hükümetle yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye'ye giden araçların iki yıl kalması uygun görüldü. İnsanlarımız her iki yılda bir araçlarıyla yurt dışına gitmek zorunda kalıyor ve mağdur oluyorlar. Biz ülkemizde daha fazla yaşamak istiyoruz. Herkes aracının beş yıl Türkiye'de kalmasını istiyor. Bu yurt dışındaki vatandaşlarımız için önemli. Hatta vergisini, sigortasını Türkiye'de ödeyelim, ülkemize ekstra gelir olsun. Bir diğer konu da ev sahibi olmak. Emekli vatandaşlarımız da Türkiye'deki TOKİ konutlarından yararlanmalı” dedi.
“ALMANYA’DA DAHA BÜYÜK ETKİNLİKLER YAPACAĞIZ”
DTİK Almanya Temsilcisi Kemal Şahin yaptıkları çalışmalardan bahsettiklerini belirterek: “Büyük bir kalabalık vardı. Temsilcilerimizle beraber güzel bir program yaptık. Bakanlarımızı burada ağırladık. Bakanlarımız sorulara cevap verdiler. Biz burada Dünyayı konuştuk aslında. Oluşumumuzun daha güçlü olacağını şimdiden görüyorum. Bizim için Almanya çok önemli. Burada çok sayıda Türk var. 500 bin kişiye iş veriyoruz. Biz bu insanları birbirine bağlayacağız. Aynı zamanda buraya gelmek isteyenler var. Hem Almanya’ya hem Türkiye’ye daha çok katkı sağlayacağız. Burada Türkiye’nin varlığı daha çok artacak. Bizler burada Almanya’da yaptıklarımızı anlattık. En büyük eyaletlerde düzenlenen organizasyonlardan bahsettik. Girişimcilerimiz çoğalmaya devam ediyor. Bize temsilci olarak müracaat eden çok oldu. Önümüzdeki aylarda Almanya’nın başka şehirlerinde de organizasyonlarda yapacağız. Girişimcilerimizin önünü açacağız. Türkiye ile Almanya arasındaki ticaretin gelişmesini hedefliyoruz” dedi.
Fotograflar: Hasan Aydin
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.