Göç ve Demans “Kimseye Etmem Şikayet” Göç ve Demans: “Birinci kuşağın boğazları düğümleyen ve huzurevine uzanan hayat hikâyeleri”

Almanya 25.09.2022 - 15:13, Güncelleme: 25.09.2022 - 15:13 3233+ kez okundu.
 

Göç ve Demans “Kimseye Etmem Şikayet” Göç ve Demans: “Birinci kuşağın boğazları düğümleyen ve huzurevine uzanan hayat hikâyeleri”

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Genel Merkezinde, “21 Eylül Dünya Alzheimer Günü” etkinlikleri çerçevesinde “Göç ve Demans – Kimseye Etmem Şikayet” adlı kitabın tanıtımı yapıldı. “Maziye Bir Bakıver”in ardından “Kimseye Etmem Şikayet” ile 60 yıllık mazimize bir başka açıdan, yeniden baktığını söyleyen kitabın yazarı Fatma Dik-Thiel, eserinde Anadolu’dan gelen yaşlı göçmenlerin yaşam öykülerine yer verdi.

DİTİB Sosyal Dayanışma Merkezi (ZSU) Yayınevi tarafından ikincisi basılan kitapta yazar Fatma Dik-Thiel, Almanya'ya göç eden birinci kuşağın huzurevlerinde yaşadığı hikayeleri işledi. Kitapla yaşlıların huzurevindeki beklentilerini, demans ve alzheimer hastalarının yaşadıklarını, hasta yakınlarının kaygılarını ve bu durumla baş etme yöntemlerini derlemek, görüşlerini alarak gün ışığına çıkarmak ve daha anlaşılır hale getirmek istediğini belirten Dik-Thiel, “Türk iş gücü göçünün 61. yılında, burada yaşadıklarımız bir sözle anlatılabilir: Birinci kuşağın evdeki hesabı çarşıya uymadı; dolayısıyla buralı oldular. Göç bölümünde işlediğim konularla, kıymeti bilinmemiş, iki vatana da katkıları fark edilmemiş Avrupalı Türklerin değerinin bilinmesine katkıda bulunmak, 61. yılımızda dileğimdir. Demans bölümünde yazdıklarımla amaçladığım ise, gurbette yaşlanan göçmenlerin, hastaların ve hasta yakınlarının çaresizliklerine farkındalık yaratmak ve zor yaşamlarına değer katmaktır. Birinci kitabında yaşadığı hissiyatları ikinci kitabına yansıttığını belirten Dik-Thiel, “Bir göç ayazında derledim bu boğazları düğümleyen hayat hikayelerini. Birçoğumuz, belki de hiç farkında olmadığımız bu yalnızlık hikayelerini okurken aslında kendi geleceğimizin de perde arkasına bakma fırsatı bulmuş olacağız.” diye konuştu. Kitabın yazarı Dik-Thiel’e teşekkür eden ZSU Başkanı Ali Özdemir, kitabın topluma faydası dokunan güzel bir çalışma olduğunu belirtti. Özdemir, “Bu vesileyle göç tarihinin asıl kahramanları ebediyete göç etmiş büyüklerimizi rahmetle anıyorum, hayatta olanlara sağlıklı ömürler diliyorum. Ayrıca Dünya Alzheimer Günü münasebetiyle tüm Alzheimer hastalarımıza Allah'tan acil şifalar diliyorum.” ifadesini kullandı. DİTİB-ZSU Kitabevi’nde düzenlenen tanıtım ve imza gününde Dik-Thiel, “Göç ve Demans – Kimseye Etmem Şikayet” adlı kitabını imzaladı. Büyük ilgi gören imza gününe; T.C. Köln Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Ahmet Atilla, ZSU Başkanı Ali Özdemir, DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Saral, Köln Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Bölümü Başhekimi Prof. Dr. Özgür Onur, kitabın editörü Bahar Kâğıt’ın yanı sıra dostları ve okurları katıldı.
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Genel Merkezinde, “21 Eylül Dünya Alzheimer Günü” etkinlikleri çerçevesinde “Göç ve Demans – Kimseye Etmem Şikayet” adlı kitabın tanıtımı yapıldı. “Maziye Bir Bakıver”in ardından “Kimseye Etmem Şikayet” ile 60 yıllık mazimize bir başka açıdan, yeniden baktığını söyleyen kitabın yazarı Fatma Dik-Thiel, eserinde Anadolu’dan gelen yaşlı göçmenlerin yaşam öykülerine yer verdi.

DİTİB Sosyal Dayanışma Merkezi (ZSU) Yayınevi tarafından ikincisi basılan kitapta yazar Fatma Dik-Thiel, Almanya'ya göç eden birinci kuşağın huzurevlerinde yaşadığı hikayeleri işledi.

Kitapla yaşlıların huzurevindeki beklentilerini, demans ve alzheimer hastalarının yaşadıklarını, hasta yakınlarının kaygılarını ve bu durumla baş etme yöntemlerini derlemek, görüşlerini alarak gün ışığına çıkarmak ve daha anlaşılır hale getirmek istediğini belirten Dik-Thiel, “Türk iş gücü göçünün 61. yılında, burada yaşadıklarımız bir sözle anlatılabilir: Birinci kuşağın evdeki hesabı çarşıya uymadı; dolayısıyla buralı oldular. Göç bölümünde işlediğim konularla, kıymeti bilinmemiş, iki vatana da katkıları fark edilmemiş Avrupalı Türklerin değerinin bilinmesine katkıda bulunmak, 61. yılımızda dileğimdir. Demans bölümünde yazdıklarımla amaçladığım ise, gurbette yaşlanan göçmenlerin, hastaların ve hasta yakınlarının çaresizliklerine farkındalık yaratmak ve zor yaşamlarına değer katmaktır.

Birinci kitabında yaşadığı hissiyatları ikinci kitabına yansıttığını belirten Dik-Thiel, “Bir göç ayazında derledim bu boğazları düğümleyen hayat hikayelerini. Birçoğumuz, belki de hiç farkında olmadığımız bu yalnızlık hikayelerini okurken aslında kendi geleceğimizin de perde arkasına bakma fırsatı bulmuş olacağız.” diye konuştu.

Kitabın yazarı Dik-Thiel’e teşekkür eden ZSU Başkanı Ali Özdemir, kitabın topluma faydası dokunan güzel bir çalışma olduğunu belirtti. Özdemir, “Bu vesileyle göç tarihinin asıl kahramanları ebediyete göç etmiş büyüklerimizi rahmetle anıyorum, hayatta olanlara sağlıklı ömürler diliyorum. Ayrıca Dünya Alzheimer Günü münasebetiyle tüm Alzheimer hastalarımıza Allah'tan acil şifalar diliyorum.” ifadesini kullandı.

DİTİB-ZSU Kitabevi’nde düzenlenen tanıtım ve imza gününde Dik-Thiel, “Göç ve Demans – Kimseye Etmem Şikayet” adlı kitabını imzaladı. Büyük ilgi gören imza gününe; T.C. Köln Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Ahmet Atilla, ZSU Başkanı Ali Özdemir, DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Saral, Köln Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Bölümü Başhekimi Prof. Dr. Özgür Onur, kitabın editörü Bahar Kâğıt’ın yanı sıra dostları ve okurları katıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve lokalbakis.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.