ASES ve Almanya Kırım Tatar Birliği’nden Dortmund’da Görkemli Açılış:Türk Dünyası Bir Araya Geldi
Yoğun katılımın olduğu açılış gecesi, İstiklâl Marşı’nın okunması ve Gürcistan’da düşen Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait kargo uçağında şehit olan askerler için edilen dualarla başladı.
İstiklal Marşı ve Saygı duruşu
Yaklaşık 300 davetlinin yer aldığı programa siyaset, bürokrasi, akademi, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda isim katıldı.
Üst Düzey Katılım Dikkat Çekti
Açılış törenine;
SPD Milletvekili Volkan Baran, Essen Muavin Başkonsolosu Nurullah Ayaz, TC Essen Eğitim Ateşesi Sabri Yolcu, Din ateşeleri, UID Genel Merkez yöneticileri, federasyon temsilcileri, ATİK Essen Başkanı Göksel Can ve yönetimi, Beyazay Almanya, DMW Almanya Temsilciliği, Avrupa Azerbaycanlılar Diaspora Başkanı Zaur Aliyev, Ruhr Veliler Birliği Başkanı Dr. Ali Sak, Avrupa Yazarlar Platformu ve çok sayıda dernek ile STK temsilcileri katıldı.Organizasyon, katılımcılar tarafından büyük memnuniyetle karşılandı ve devamının yapılması yönünde yoğun talep aldı.
“Türk Dünyası İçin Dil Birliği Önemli”
Açılış konuşmasını yapan Almanya Kırım Tatar Birliği Başkanı Mehmet Akyel, kongrenin Türk Dünyası için taşıdığı öneme vurgu yaparak,
“Türk dilinin geleceği için çalışıyoruz. ASES’e ve destek veren tüm kurumlara teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Almanya Kırım Tatarları Birliği Başkanı Mehmet Akyel
“Kongre Almanya’da Her Yıl Devam Edecek”
ASES Koordinatörü Ali Söylemez, hazırlık sürecinde emek veren tüm paydaşlara teşekkür ederken,
ASES Koordinatörü Ali Söylemez
ASES Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Lokman Zor, kongrenin Almanya’da gelecek yıllarda da devam edeceğini belirtti.
ASES Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Lokman Zor,
Eğitim Ataşesi Sabri Yolcu: “En Değerli Yatırım İnsana Yapılandır”
TC Essen Eğitim Ateşesi Sabri Yolcu, eğitimin geleceğe bırakılabilecek en büyük yatırım olduğunu ifade ederek:
“Böylesi önemli bir kongrenin Dortmund’da yapılması bizlere ayrı bir mutluluk verdi. Bundan sonraki çalışmalara da destek olacağız.” dedi.
TC Essen Eğitim Ateşesi Sabri Yolcu
Muavin Konsolos Ayaz: “Bu Birliktelik Değerlidir”
Essen Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Nurullah Ayaz, Başkonsolos Taylan Özgür Aydın’ın selamını ileterek,
“Bu kongre farklı ülkelerden insanları bir araya getiren önemli bir buluşmadır.” açıklamasında bulundu.
Essen Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Nurullah Ayaz
Volkan Baran: “Biz Bu Sofranın Ev Sahibiyiz”
Geceye damga vuran konuşmalardan biri SPD Milletvekili Volkan Baran’a ait oldu.
Almanya doğumlu bir milletvekili olarak iki ülke arasında köprü olduklarını belirten Baran, şu sözlerle büyük alkış aldı:
“Türkiye bizim ana vatanımız, Almanya ise baba vatanımızdır. 65 yıl sonra artık misafir değiliz, bu sofranın ev sahibiyiz.
Mecliste Gagavuzlar’dan Doğu Türkistan’a, Uygurlardan Suriye’deki katliamlara kadar tüm zulümleri çekinmeden dile getiriyoruz.”
SPD Milletvekili Volkan Baran
Sanat ve Kültür Şöleni
Konuşmaların ardından program kültürel gösterilerle devam etti:
THM Köln Gönüllüler Korosu, yedi bölgeden yedi eser seslendirdi. Ayşe İbragimova, Kırım Tatar danslarıyla izleyenleri büyüledi. Semazen gösterileri ve Zeybek oyunları geceye damgasını vurdu. THM Köln Gönüllüler KorosuOsmanlı Şerbeti
Ayşe İbragimova
Misafirlere Osmanlı şerbeti ikram edildi.
Avrupalı Yazarlar Platformu da kitaplarını okuyucularla buluşturdu.
Kongrenin İkinci Günü: Akademik Sunumlar
ASES & Almanya Kırım Tatarları Birliği’nin organize ettiği kongrenin ikinci gününde akademik oturumlar gerçekleştirildi.
ATİK Essen Başkanı Göksel Can, Almanya Kırım Tatar Birliği Başkanı Mehmet Akyel, ASES ekibi ve misafirleri ofisinde ağırladı.
ATİK Essen Ziyaret